Wat is Acupunctuur?

Acupunctuur is een onderdeel van de traditioneel Chinese Geneeskunde (TCG). Het bestaat al duizenden jaren en in China is acupunctuur volledig geïntegreerd met de reguliere geneeskunde. In ziekenhuizen zijn naast de reguliere poliklinieken ook afdelingen te vinden met acupuncturisten en kruiden geneeskundigen.
TCG ziet het lichaam als één systeem, waarin de energie (qi) die we bij onze geboorte hebben meegekregen, in gezonde toestand vrijelijk kan stromen. Dat gebeurt via een netwerk van ‘meridianen’, energiebanen. Ontstaan onderweg blokkades, dan raakt het evenwicht verstoord en ontstaan fysieke of mentale klachten. Met naaldjes of druk van de vingers (acupressuur) worden acupunctuurpunten gestimuleert op de meridianen en herstelt zo de balans in de energiecirculatie. Acupunctuur doet dus niet alleen goed op de plek van de pijn, ontsteking of andere klacht, maar op jouw hele gesteldheid.

China en het ontstaan van de TCG

Bij het woord acupunctuur zullen de meeste mensen denken aan het land China. Chinese acupuncturisten met witte jassen en potten met exotische kruiden in klinieken Ongeveer 3000 jaar geleden is de TCG ontstaan in dit land. Behalve acupunctuur horen ook kruidengeneeskunde, moxa behandeling en tuina bij de TCG.

De bijbel van de acupunctuur, de Neijing Suwen is ongeveer 2750 jaar voor Christus geschreven door de Gele Keizer, Huang Di. Het boek behandelt de basisvragen van de inwendige geneeskunde en wordt beschouwd als het fundament van de filosofie waar de acupunctuur op is gebaseerd.

Wat doet de acupunctuur

De Oosterse benadering van gezondheidszorg verschilt enorm met die van het Westen. In het moderne Westen is er de laatste tientallen jaren enorme vooruitgang geboekt op het gebied van onderzoek. Op celniveau wordt alles uitgeplozen met als gevolg dat een hoop ziektes en aandoeningen beter te behandelen zijn.

Vanuit de acupunctuur kijk je als het ware door de andere kant van de verrekijker. Westers gezien wordt vaak de klacht/aandoening/symptoom uitvergroot en wordt op die uitvergroting actie ondernomen. De Chinese geneeskunde draait de verrekijker om, wat gebeurt er in het geheel en waar gaat het mis waardoor deze klacht/aandoening/symptoom zich uit? Dus niet als een microscoop naar de kleinste dingen, maar naar de mens ten opzichte van zijn omgeving.

Klachten zijn vaak een onderdeel van onbalans van patronen. Acupunctuur is gericht op het herstellen van patronen, de energiebalans verbeteren en hierdoor klachten verminderen. Dat klinkt simpel en het zo is het.

Alternatief en regulier naast elkaar

Wat mij betreft is acupunctuur een prachtige aanvulling op de reguliere geneeskunde. Acupunctuur kan van grote betekenis zijn als ondersteuning bij of aanvulling op reguliere processen. Dat deze samenwerking steeds meer ontwikkelt geeft mij een goed gevoel.  

Meer weten over de effecten van acupunctuur?